-

Tenon ja Tornion-Muonionjoen huono lohitilanne huolestuttaa kalatalouden toimijoita

0 kommenttia

Lapin Kalatalouskeskus ry:n hallitus pitää Tenojoen ja Tornion-Muonionjoen lohitilannetta erittäin huolestuttavana. Tenojoella huonoja lohivuosia on ollut useana vuotena peräkkäin ja kesällä 2024 koettiin kaikkien aikojen huonoin lohikesä. Tornion-Muonionjoella on ollut kaksi huonoa lohen nousukesää peräkkäin.

”Kalastusasioista Suomen puolesta neuvottelevat tahot ovat kokoontuneet ja tulossa on Norjan vastaavan delegaation kanssa tapaaminen, jossa neuvotellaan Tenon kalastuksesta. Selvää on, että lohta ei tule olemaan tulevana kesänäkään”, Lapin Kalatalouskeskuksen puheenjohtaja Mika Aikio kertoo.

”Kesällä 2025 luvassa on taas kyttyrälohien massiivinen nousu Tenoon. Norjalaiset aikovat jälleen tehdä poikkipadon Tenon alajuoksulle ja viedä kyttyrälohetkin meiltä”, Aikio sanoo.

Rajoitukset epäilyttävät

Kesällä 2024 Tornion-Muonionjoella kalastuskautta kavennettiin viikolla sekä kauden alku- että loppupäästä. Kalastusrajoituksilla pyrittiin suojelemaan suurikokoisia, kalastuskauden alussa jokeen kutemaan nousevia ja kutureviireilleen joen yläjuoksulle kalastuskauden lopussa asettuvia lohia.

Lapin Kalatalouskeskuksen mielestä ongelma Tornion-Muonionjoella kuitenkin on selkeä. Jos merestä ei pääse kalaa jokeen, rajoitusten tavoitteita ei saavuteta.

”Lisäksi on huomioitava, että kuinka paljon kalakannan heikkeneminen johtuu meistä riippumattomista syistä. Jos merellä silakkakanta on heikko, syö lohi ravinnokseen kilohailia, jossa ei ole B-vitamiinia. Tämä heikentää kudun onnistumista ja vähentää poikastuotantoa”, Lapin Kalatalouskeskuksen hallituksen jäsen Pekka Kangas muistuttaa.

Neljä pumppuvoimalaitosta tulossa?

Itä-Lapissa Yli-Kemin kalatalousalueella käydään tällä hetkellä kovaa vääntöä pumppuvoimalaitosten kanssa. Kemijärvelle on suunnitteilla peräti neljä laitosta. Lapin Kalatalouskeskuksen hallituksen jäsen Kari Kivelä sanoo, että kalastuksesta, kalakantojen tilasta ja vedenlaadusta ollaan todella huolissaan.

”Pelkona on, että alueen parhaat muikunkutualueet Kemijärven Kauhaselällä Ämmänvaarasta Lehtosalmeen tuhoutuvat, jos pumppuvoimalat toteutuvat. Vedenlaatu niin Kemijärvessä kuin alapuolisissa jokivesissä heikkenee huomattavasti. Tämä on noussut huolenaiheeksi Kemijoki-vartisissa osakaskunnissa”.

Kalatalousalueille on määrätty lukemattomia lakisääteisiä tehtäviä, jotka koskevat muun muassa vesistöjen tilan ja kalakannan suojelua. Erityisesti ympäristövaikutusten arviointimenettelyihin (YVA) liittyvien suunnitelmien tarkastelu ja niihin perehtyminen vaatii kalatalousalueelta merkittävää työpanosta ja asiantuntemusta.

Lapin Kalatalouskeskuksen hallitus huomauttaa, että pumppuvoimalaitosten ja kaivoshankkeiden aiheuttamat edunvalvontatehtävät kuormittavat muutenkin vähävaraisia kalatalousalueita.

”Täytyy muistaa, että vastapuolen toimijoilla on aina asiaan erikoistuneet lakimiehet, kun taas kalatalousalueet toimivat riittämättömillä varoilla ja henkilöstöresursseilla”.

Lisätiedot:    

Mika Aikio, Lapin Kalatalouskeskus ry:n puheenjohtaja, p. 0400 558391