Made on talviajan herkkusaalis

Madesesonki on vielä käynnissä pohjoisessa. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä. Made on monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Kalan liha on maukasta ja vähärasvaista. Made sopii erinomaisesti kalakeittoon, paistamiseen tai uuniruokiin.
Mateen pilkkiminen on ilmaista, mutta muut kalastusmuodot, kuten verkkokalastus, katiskat tai maderysät vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–69-vuotiailta kalastonhoitomaksun. Kalastajat, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31.12.2023 tai sitä ennen ovat kuitenkin vapautettuja kalastonhoitomaksusta.
Muista myös, että kalastuslain mukaan vanha pyyntitapa, koukun tahallinen tartuttaminen kalaan ulkopuolelta, on kiellettyä. Sen sijaan madetta voi pilkkiä esimerkiksi syötitetyllä mademorrilla. Saaliiksi otettava kala on myös lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla tavalla.